Már 117 szócikk közül válogathatsz.

A Jógapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes jóga tudástár. Legyél Te is az Jógapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


        

 

A kundalíni a kundala szóból ered, ami feltekeredettet jelent. Összefügg a kunda szóval is, amelynek jelentése: a szent tűz tárolására használt edény, tál. A kundában rejlik a kundalíninek nevezett ősi tűz. A szent iratok szerint a kundalíni az emberi testben a gát tájékán szunnyadó feltkeredett energia.

 

 

A jógagyakorlás célja ennek a őserőnek a felébresztése. Sok más módszere is van a kundalíni felébresztésének (mint például a teljes odaadás, az önátadás és a buzgó áhitat), de az a módszeres út, amelyet a tantrikus irodalom kifejt, kiváltképp tudományos útja ennek. A dnyája-jóga útja ugyancsak felébreszti a kundalínit, ha a kontempláció intenzívvé válik azáltal, hogy a a szent iratokat egy hozzáértő tanító irányításával tanulmányozzuk. Sőt, minden spirituális gyakorlat, amely az általános felébredéshez és a tudatosság transzcenens állapotainak a megtapasztalásához vezet, magában foglalja ennek a szuinnyadó erőnak a felébresztését.

 

A hatha jóga szerint a kundalíni erő a haladó jógatechnikák gyakorlásával ébreszthető fel. Aki ezt az erőt felébreszti, olyan útra tér, amely a tudatlanság összes kötöttségétől megszabadítja.

 

 

Amikor a kundalínit felébresztjük, módszeresen és egymás után végivezetjük a csakrákon, mégpedig úgy, hogy mozgásba hozzuk ezeket a gerincoszlopban lévő, normális esetben szunnyadó finom központokat. Bár a csakrák nem testi idegközpontok, hanem finomabb centrumok, elhelyezésüket tekintve mégis megfeleltethetőek az idegközpontok helyeinek.Azoka tanítványok, akik fel tudják ébreszteni a kundalínit, majd képesek azt a csakrákon végigvezetni, nagyon kreatívvá, és dinamikussá válnak.

 

 

Kép: http://a-w-a-s.spreadshirt.com/kundalini-energy-I11195757


A szócikkhez társított címkék:
kunda , kundalini
Hirdetés


PARTNERÜNK

 

 

 

Médiapédia Patikapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia internetes tudástár kerékpáros tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése


PARTNERÜNK