Az ájurvéda több ezer éves múlttal rendelkező gyógyítási rendszer. A testet egészben nézi, és ehhez mérten megállapítja a testegyensúly zavar valódi okát. Tanításai alapján mindenki meggyógyíthatja magát.
Az ájurvéda elsőként meghatározza alkatunkat ([dosa]?) majd ehhez mérten megnézi melyik pszichofiziológiai típusba illünk bele ([Vata]?, [Pitta]?, [Kapha]?).
A nyugati táplálkozási szokások főként laboratóriumi elemzésekre támaszkodnak, minden a zsírok, fehérjék, szénhidrátok, kalóriák, vitaminok és ásványi anyagok körül forog. Az áyurvéda viszont a táplálkozási– életviteli tanácsadások terén nem a tünetekből, hanem a páciensből indul ki, diagnosztizálja annak alapvető testtípusát, és megállapítja az egyensúlyzavar, azaz a születéskori testtípustól való eltérés okát. Célja tehát születéskori egyensúlyi állapot helyreállítása.
Az ájurvéda egy olyan ősi, több ezer éves, talán a legrégebbi ezoterikus gyógyítási rendszer és gyakorlati tudomány, melynek tanítása szerint mindenki meggyógyíthatja önmagát, ha megérti saját testét, annak igényeit. Ha saját testtípusának megfelelően táplálkozik, akkor egészséges marad. Az egyén alapvető felépítése élete folyamán változatlan marad, mivel az genetikusan meghatározott. Ha engedelmeskedünk a velünk született tendenciáknak, minimális erőfeszítéssel korrigálhatjuk egyensúlyzavarainkat, és megelőzhetjük újabbak kialakulását.
Az ájurvéda az egyéni alkatnak megfelelő, uralkodó dosát kezeli. Az aránytalanul megnövekedett dosát csökkenti, így például a Kapha alkatra hevítő, szárító terápiát alkalmaz, mivel az hideg és nedves tulajdonságú. Hevítés és nedvesítés használ a Vatának, hiszen hidegségre és szárazságra hajlamos. A Pitta esetében pedig hűtés és szárítás a csökkentő hatás, mert az ő sajátosságai a melegség és a nedvesség. A dosákat szükség esetén ezzel ellentétes módon erősíti.
A táplálékok és gyógynövények tulajdonságai összhangban állnak ízükkel, alkotóelemeikkel, hevítő vagy hűtő hatásukkal, a szervezettel való energiaközlésük módjával. Az ayurvéda hat uralkodó ízt, és szintén hat – páronként ellentétes – minőséget különböztet meg. Energiája szerint a hat íz két csoportra osztható: erős, savanyú és sós – hevít, vagyis növeli a Pittát, míg az édes, fanyar és keserű hűt, tehát csökkenti azt.
Az ájurvédikus leírások hosszú étellistákat tartalmaznak a megfelelő ízekkel és minőségekkel, ezeket azonban nem kell megjegyeznünk, hiszen ösztönösen beépültek a testünkbe. Aki egyensúlyban van, ha fázik, meleg ételt kíván, ha elnehezültnek érzi magát, akkor könnyűt eszik. Ha például egy Kapha típusú zöld salátát kíván, akkor egyensúlyban van, mert a saláta keserű vagy fanyar, és e két íz harmonizálja a Kaphát.
Ez a természettel összhangban élés titka. Viszont, ha ugyanaz a Kapha típusú ember kizárólag olajban sült krumplit (olajos, sós), fagylaltot (édes, hideg), és sajtot (savanyú, hideg) kíván és eszik, akkor sem ösztönei, sem Kapha dosája nincs egyensúlyban.
Forrás:
http://antalvali.com/hirek/ajurveda.html
http://www.vital.hu/themes/alter/ajurvedatisztkura1.htm