Már 117 szócikk közül válogathatsz.

A Jógapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes jóga tudástár. Legyél Te is az Jógapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


B. K. S. Iyengar a róla elnevezett Iyengar jógairányzat megalapítója és napjaink egyik leghíresebb és legelismertebb jógamestere.

B.K.S. Iyengar egy szegény dél-indiai családban született 1918-ban. Gyenge és beteges gyermek volt, gyerekkorában kezelték maláriával, paratífusszal és még tuberkolózist is megállapítottak nála. A jóga útján sógora, Sri Tirumalai Krisnamacsarja jógamester indította el, aki a 15 éves Iyengart Mysore-ba hívta jógát tanulni. Gurujával való kapcsolata nem volt mindig könnyű, Krisnamacsarja sokáig kételkedett abban, hogy egy ennyire gyenge és beteges tanítvány komoly eredményeket érhet el jógában. Iyengar eleinte a rossz egészségi állapota miatt kezdett jógát tanulni, de a jóga annyira jó hatással volt rá, hogy Iyengar a többi tanítvánnyal együtt a Mysore-i Maharadzsa előtt is tartott jógabemutatókat.

Mestere bíztatására, 1937-ben, 18 éves korában kezdett jógát oktatni Puneban. Több híres tanítványa ia akadt, Yehudi Menuhin hegedűművész, J. Krisnamurti, és Jayaprakash Narayan is tanult nála.

Nemzetközi hírnévre 1952-ben tett szert, amikor Yehudi Menuhin Európába hívta jógát tanítani. , emiatt sokan úgy tartják, hogy a jóga nyugati népszerűsége nagyban köszönhető BKS Iyengar mesternek. (2004-ban a Time magazin a világ 100 legbefolyásosabb embere közé választotta.)   1966-ban jelent meg a „Jóga új megvilágításban” (Light on yoga) című könyve, amelyet sokan a jóga bibliájaként tartanak számon.  A könyv nagy nemzetközi sikert aratott, csaknem 18 nyelvre fordították le.  Egy robogóbalesetet követően kezdte el mélyebben kutatni a jóga terápiás hatásait, több, kifejezetten jógához használatos eszközt fejlesztett ki a mozgásukban korlátozott tanítványok számára.

1984-ban hivatalosan nyugdíjba ment, viszont még ma is nemzetközi jógaélet aktív szereplője. Az Iyengar jógaiskolát lánya Geeta és fia Prashant viszi tovább. B. K. S Iyengar még 90 éves korában is folytatja a jóga gyakorlását, saját bevallása szerint naponta 3 órát tölt ászanák és további egy órát pránajámák gyakorlásával .

 

Forrás:

B. K. S. Iyengar hivatalos oldala: http://www.bksiyengar.com/modules/Guruji/guru.htm
Time Magazin, 2004. http://www.time.com/time/specials/packages/article/0,28804,1970858_1970910_1972051,00.html


A szócikkhez társított címkék:
B. K. S. Iyengar , Iyengar jóga , Sri Tirumalai Krisnamacsa
Hirdetés


PARTNERÜNK

 

 

 

Médiapédia Patikapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia internetes tudástár kerékpáros tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése


PARTNERÜNK