Már 117 szócikk közül válogathatsz.

A Jógapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes jóga tudástár. Legyél Te is az Jógapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 

               

 

 

A Dharma (szanszkrit) szó sokjelentésű fogalom mind a hinduizmusban mindpedig a buddhizmusban: természet, igazság, törvény, tan, (tudat)tartam, jó modor, dolog. Ezért a dharma fogalmát célszerű a hinduizmus és a buddhizmus eltérő felfogásában vizsgálni.

Dharma az indiai hitvilágban (hinduizmus) az az egyetemes törvény, amely minden hatás mélyén rejlik, mindent átható létezésével fenntartja a mindenség örökkévalóságát, működését, és ezáltal minden létező entitást meghatároz. Az abszolútumot, világmindenséget, mint szellemi alapelv, élettel elárasztó közegként itatja át, míg az emberrel való misztikus kapcsolatában, mint az örök erkölcsi Törvény, Igazság kötelességként jelenik meg azáltal, hogy a valóság megismerésének folyamatában az ember igazodni kíván hozzá. Tulajdonképpen az egész hindu vallásrendszer a Dharma gondolatán alapszik, általános elnevezése "Szanátana Dharma", azaz Örök Törvény.

A buddhizmusban pedig két fő jelentésben használatos ez a fogalom. Dharma vagy Dhamma (nagy kezdőbetűvel leírva) a történelmi Buddha (Sákjamuni, Gautama Sziddhártha) tanítása, a Tan. A dharma vagy dhamma (kis kezdőbetűvel) alkotóelem, jelenség, (tudat)tartam, a valóságot felépítő elem, főleg az Abhidharmában.

A Dharma szó töve dhri, ebből a tőből képzett Dharma jelentése: tart, fenntart, hordoz. (páli:dhamma). A szanszkrit szavak többárnyalatú jelentéséhez híven még a következőket is jelölheti: törvény, vallás, igazság, tan, lényeg, alapelv. A Buddhánál ezen felül kifejezi a valóságot, a világ rendjét, a minőséget, tulajdonságot, eszméket és elveket. A buddhista felfogás a dharma szó többes számának is külön jelentést tulajdonít: az egyedileg elkülönült jelenségek sokaságát fejezi ki, a tapasztalás tényeit, eseményeket, késztetettségüket.


Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Dharma_%28vall%C3%A1s%29
http://www.dharma.hu/dharma

Kép: http://25.media.tumblr.com/tumblr_ls7qqrBHGR1qh1ttlo1_400.jpg

 

 

 

 

 


 

Hirdetés


PARTNERÜNK

 

 

 

Médiapédia Patikapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia internetes tudástár kerékpáros tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése


PARTNERÜNK