Már 117 szócikk közül válogathatsz.

A Jógapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes jóga tudástár. Legyél Te is az Jógapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 

A bölcsesség jógája, a jóga filozófikus megközelítése.

Az elme működésének megértésével, illetve azokon felülemelkedve kíván eljutni a tiszta tudatosság állapotába. A Dzsána jóga a filozofikus út, amelynek követői tanulmányok, olvasmányok segítségével, saját tapasztalatokon keresztül jutnak el a végső célhoz. Az intellektuális, elméleti, racionális tudás gyakorlati bölcsességgé való átalakításának útja.

 

A bölcsesség a [viveka]? (helyes megkülönböztető képesség) fejlesztése által jön létre. A bölcsesség nemcsak a cél, hanem egyben az út is. A hagyomány szerint a Dzsána jóga a belülről eredő tudás, és a legmagasabb meditatív állapot elérésének módszere.

 

A Dzsána ([Gjána]?) szanszkrit szó "tudást" jelent, de a jógával való összefüggésben a meditatív tudatosság állapotára vonatkozik, amely a legfelsőbb bölcsességhez (tudáshoz) vezet. Ez nem egy módszer, amellyel a belsőnkből fakadó kérdésekre ésszerű magyarázatot keresünk, inkább a meditáció része, amely az Önvalóra irányuló kutatáshoz és annak megismeréséhez vezet.

 

Ez a jógafajta az állandó önelemzés útja: mit miért teszek, gondolok. A Dzsána jógi tudatában van, hogy gondolni-mondani-tenni ugyanazt jelenti. S felülemelkedni a mindennapok gondjain, bajain csak bölcsességgel lehet.

 

Forrás: www.jogaoktató.hu


A szócikkhez társított címkék:
Dzsnyána , Gjána
Hirdetés


PARTNERÜNK

 

 

 

Médiapédia Patikapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia internetes tudástár kerékpáros tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése


PARTNERÜNK