Már 116 szócikk közül válogathatsz.

A Jógapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes jóga tudástár. Legyél Te is az Jógapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 

               

 

A szanszkrit japa szó azt jelenti: forgatni, ugyanis egy mala (fűzér) folyamatos pörgetése/morzsolása szükséges hozzá. Általában a gyakorlat során meghatározott számú, vagy meghatározott időn át mantrát ismételnek. Tehát a japa egy mantra folyamatos ismétlése.
Ez lehet csendes, vagy akár hangos is. A mala pörgetése egyfajta ritmust ad a mantrázásnak, mely a tudatosságot, éberséget, koncentrációt erősíti. A jó hatás érdekében érdemes rendszeresen csinálni.
A japa széles körben elterjedt és használt módszer, a jóga, a tantra, a hinduizmus része.

Az ajapa szó előtagja, az „a” toldalék plusz jelentést ad a szónak, cselekvésnek: azaz a japa módszere (mantra ismétlése) spontánná válik, erőfeszítés nélküli az ismétlés.
Ez már olyan erősen tud hatni, befolyásolni az elmét, hogy az egész ember a mantrával pulzál. Ha a japa a „szájból jön”, az ajapa a szívből. A cél az, hogy a mantra 24 órán át, folyamatosan ismételje önmagát, minden gondolat, cselekedet háttereként.
Ezt természetesen a légzéssel is összhangba kell hozni. 

Forrás:
Swami Satyananda Saraswati: Yoga and Kriya. Munger, Bihar, India, 2006. 433., 582.

Kép: www.dollsofindia.com

Hirdetés


PARTNERÜNK

 

 

 

Médiapédia Patikapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia internetes tudástár kerékpáros tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése


PARTNERÜNK