Már 117 szócikk közül válogathatsz.

A Jógapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes jóga tudástár. Legyél Te is az Jógapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 

  

A kundaliní a mindenkiben megtalálható kozmikus energia, amely a tantrikus (ezoterikus) elgondolásokban a gerincoszlop végénél nyugvó összetekeredett kígyó képét ölti. A laja jóga (az istenséggel való egyesülés jógája) gyakorlója arra törekszik, hogy felébressze a kundalinít, amelyet egyébként Sakti istennővel is azonosítanak. Pontosan előírt testhelyzetek, szimbolikus kéztartások és légzőgyakorlatok sorozatának elvégzésével a gyakorló a kundalinít a gerinc mentén egészen a fejtetőig juttatja. Közben a kundaliní áthalad a test többi hat erőközpontján (csakráján). Amikor a fejtetőn lévő hetedik csakrába ér, a gyakorló mindent átható, leírhatatlan, misztikus gyönyört érez, ez a világlélekbe, az én örökkévaló lényegébe való újra belépés pillanata. E célt szolgálják a jóga más irányzataiban is elterjedt megtisztító szertartások, testi, meditációs és légzőgyakorlatok.

 


A kundaliní-jóga

A csakrák a test középvonalában vannak, és a hat csakra, amellyel az ember rendelkezik, a test különböző szintjein a gerincoszlop mentén helyezkedik el. A kundalini nevű jógafolyamatban az ember megfelelő sorrendben meditálva a testben lévő különböző csakrákon, életenergiáját a gerinc aljától a fejtetőig emeli. A kívánt hatás eléréséhez egy képzett tanítómester irányítása szükséges. Azt mondják, hogy a csakrák lótusz formájúak, és szirmaik a különböző misztikus képességeket képviselik. Mindegyik csakra más és más istenséget képvisel, amelyek a testben zajló életfolyamatokat irányítják. Azt mondják, hogy Déví istennő (kundalini, a kígyóerő) veszi körül a muladhara (gyökér) csakrát. Amikor ezt különböző tantrikus jógafolyamatokkal felébresztik, akkor a szahaszra-padma csakrába emelkedik. A testben hat főbb csakra van. Ezek a muladhara (a gerinc alja), szvadisthana (a nemi szervek környéke), manipuraka (gyomor tájéka), anahata (a mellkas alsó része), visuddha (a nyak alja) és az agja (a fej közepe, közvetlenül a két szem fölött). Az agja csakrára gyakran a harmadik szemként utalnak. A fej tetején van a szahaszra csakra, amit hetedik csakrának is neveznek. A test elhagyásakor egy jógi nem közönséges módon hal meg, hanem gyakorlatának fejlett szintjén ő maga határozhatja meg, hogy mikor akarja elhagyni anyagi testét. Ekkor a jógi a fokozatosan felemeli életlevegőjét a hat különböző csakrán keresztül. Eléri a szvadisthána csakrát, amely az életlevegő "erőműje", aztán továbbhalad felfelé, elérve az agja csakrát. Mindezek után életlevegőjét felnyomja a szemöldökök között, s az agyi nyílás felé irányítja azt. Eközben bezárja mindazokat a lehetséges utakat (a két szemet, a két orrlyukat, a két fület és a szájat), amelyeken egyébként eltávozhatna. Feladva anyagi kapcsolatait, végül ezen az agyi nyíláson keresztül hagyja el a testét, s eljut a Legfelsőbhöz, akin jógagyakorlatai közben állandóan meditált.

Forrás:

http://terebess.hu/keletkultinfo/lexikon/kundalini.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Kundalini

Kép:

http://www.crystalinks.com/kundalini.jpg

   

Hirdetés


PARTNERÜNK

 

 

 

Médiapédia Patikapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia internetes tudástár kerékpáros tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése


PARTNERÜNK