Már 117 szócikk közül válogathatsz.

A Jógapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes jóga tudástár. Legyél Te is az Jógapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 

 

A mantra szó két tagból tevődik össze: Manas (elme), és tray (törés). Így a mantra jelentése, az elme hullámzásainak megtörése.

 

A Mantra jóga az egyik legősibb módszer a tudat tisztítására és felemelésére.

Fizikai alkalmasságtól függetlenül gyakorolható, hiszen egy meditációs folyamat, amely szanszkrit mantrák, imák ismételgetéséből áll. A leghíresebb mantrák az Óm és a Hare Krisna. A mantra-jóga gyakorlói részletes filozófiai ismereteket is elsajátítanak a jóga spirituális aspektusainak megismerése érdekében. Egyes iskolákban hatha-jóga gyakorlatokkal is kiegészítik a mantra-jógát. Sőt, sok iskolában, amely nem kifejezetten mantra-jógát oktat, rendszeresen van kírtan, vagyis szanszkrit mantrák közös éneklése.

 

 

A Mantra jógában a magánhangzók közül némelyiket még külön is azonosítják egyes csakrákkal, például az I a harmadik szem, É a garat, Á a szív, Ó a napfonat, U pedig az alsó két csakrához társítható. Mantraként leggyakrabban néhány hangból összetett szótagokat használnak, amelyeknek a közhasználati nyelvben nincs jelentése. Ezek a bidzsa mantrák.

Minden csakrának szótagjai is vannak. Ezek tulajdonképpen mantrák, és amikor a jógi a pránát valamelyik csakrában áramoltatni akarja, akkor az alábbi mantraszótagok segítségével teszi ezt meg:


- a legfelső csakráé az ÓM
- a homlok csakráé a SKHAM
- a garaté a HAM
- a szívé a JAM
- a napfonaté a RAM
- a szakrális csakráé VAM
- a gyökéré a LAM

 

 

A mala különleges helyet foglal el a lelki gyakorlatban, így a Mantra jógában is. A dzsapa a malán keresztül a leghatékonyabb. A malát (füzér) először is azért használják, hogy számolják a mantrák (imák) ismétlését. Másodszor, a vándorló, csapongó elmét a malán keresztül a legkönnyebb megfogni, és a meditáció, azaz a mantra tárgyához irányítani.


A szócikkhez társított címkék:
JAM , mantra , ÓM , SKHAM
Hirdetés


PARTNERÜNK

 

 

 

Médiapédia Patikapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia internetes tudástár kerékpáros tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése


PARTNERÜNK