Már 117 szócikk közül válogathatsz.

A Jógapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes jóga tudástár. Legyél Te is az Jógapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Múla bandha: Gyökér zár - a gát körüli izmokat finoman szorítsd össze és húzd felfelé

 

Eleinte csupán a gát körüli izmok összehúzását és elernyesztését gyakorold, amíg a többi izom mûködésétôl függetlenül, tudatosan képessé válsz használni ezeket. Ahogy tudatosságod fokozatosan fejlôdik ezen a területen, egyre kevésbé szükséges az izmok mozgatása, inkább a figyelem, a koncentráció hozza létre a bandhát.

 

Hatásai: Segít felemelni, transzformálni a szexuális energiákat és nem engedi távozni a testbôl lefelé a pránát; fontos gyakorlat a Szusumná nádi felébresztéséhez, illetve tudatosításához. Energetikailag harmonizáló, egyensúly teremtô hatású - békés, nyugodt tudatállapotot hoz.

 

A Múla bandha nem csak a prárnájáma gyakorlásához nélkölözhetetlen, de jelentôs védelmet nyújt a medence alapi izmok túlerôltetése, illetve túlnyújtása ellen, ami a nôi gyakorlók számára rendkívül fontos. A fújtató légzéseket csak Múla bandhával szabad gyakorolni!

 

A felszívás gyakorlata – A Múladhara (Gyökér, 1.) és a Szvadhisztána (Keresztcsonti, 2.) csakra erôs, durva energiái, amelyek életerô, kreativitás, szexualitás vagy éppen agresszió formájában jelennek meg, felemelhetôk, transzformálhatók, finomíthatók a Múla bandha gyakorlásával. Sokan a túlzott, zavaró szexuális szenvedély oldására használják, de gyógyító, vitalizáló, általános erôsítô hatása is van.

 

A Múla bandha technikájának elsajátítása után kezdhetô el a felszívás egyszerû, rendkívül hatékony, ám figyelmet és óvatosságot igénylô gyakorlata. Egyenes háttal ülj vagy feküdj, nyújtva a gerincet. Irányítsd a figyelmed a gát feletti területre és belégzéssel finoman húzd felfelé, enyhén összeszorítva a gát körüli gyûrû alakú izmokat. Kövesd az áramlást fa gerinc mentén egészen a fejtetôig, majd kilégzéssel engedd visszasüllyedni a gát területére. A légzés legyen lassú, egyenletes és könnyed. Folytasd addig, amíg a figyelmed nem kezd elkalandozni, majd lazíts és néhány légzés erejéig figyeld az áramlásokat, érzeteket, a gyakorlat hatásait.

 

 

 

Forrás: Mandala Hatha jóga oktatóképzés – Jegyzet


A szócikkhez társított címkék:
mula bandha
Hirdetés


PARTNERÜNK

 

 

 

Médiapédia Patikapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia internetes tudástár kerékpáros tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése


PARTNERÜNK