Már 117 szócikk közül válogathatsz.

A Jógapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes jóga tudástár. Legyél Te is az Jógapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


         

 

 

 

Az éteri anatómia dualitása az energetikai testben található nádikban is megjelenik. A "nádi" szanszkritul "asztrális energiapályát" jelent. A nádik 72.000  körbõl álló hálózatot alkotnak. Ezek a finom elektromos áramot az éteri testen keresztül szállítják el a fizikai test minden egyes részébe, így biztosítják, hogy a sejtek egészségesek legyenek. Ez a hálózat a meridiánok rendszerével van összhangban, és az idegrendszerrel áll kapcsolatban.

A három fõ nádi az Ida, a Pingala és a Szusumna. Az Ida a nõi energiát szállítja a gerinc bal oldalán felfelé, a Pingala a férfi energiát szállítja a gerinc jobb oldalán lefelé, e nádik kapcsolatban állnak a gerinc mentén található minden energiaközponttal. Az Idát és a Pingalát a caduceus két egymásba fonódó kígyója jelképezi. A két csatorna a perineumban (a végbélnyílás és a nemi szervek között található) kezdõdik, és az orr alatti ponton találkozik ismét. A Szusumna, a középsõ csatorna, a gerinc (canal centralis) vonalát követi, és a Kundalinit szállítja. A szemlélet szerint a prána csak akkor tud a Szusumnába ömleni és felfelé, az agyba áramlani, ha a férfi és a nõi energiák teljesen egyensúlyban vannak egymással. A prána ezen felfelé áramlását értjük egyébként a Kundalini felemelkedésén is. Az Idát a bal orrluk hozza mûködésbe. Az itt beszívott levegõben levõ negatív töltet az orr belsejét borító csillószõrön keresztül jut el a pránába. Ez a feminin vagy lunáris energia. Ha csak az Idán keresztül lélegzel be, ez a befogadó, nyugodt hangulatot, a lágy, de dinamikus, szenvedélyes energiát juttatja érvényre. Az Ida serkenti az asztrális (emocionális) testet. Ez a föld-energia, amely a test alsó felének, a hátnak (hátsó részének) és a test bal oldalának mûködését irányítja. A Pingalát a jobb orrluk aktiválja. Az orr e részének belsejében levõ csillószõr pozitív, maszkulinnak nevezett energiát bocsát ki. Ha csak a Pingalán át veszünk levegõt, gondolataink tiszták és világosak lesznek. Az elvont mentális testet serkenti. Ez a nap energiája, amely meleget és aktivitást hoz. Az az energia a test felsõ, elsõ részét és jobb oldalunkat irányítja.

Azonban, akik szájukon keresztül lélegeznek, nem jutnak hozzá a negatív/pozitív pránikus energiához, és letargikusak, betegesek lesznek. A Szusumna az a nádi, amely a gerincoszlop középsõ, üreges részén megy keresztül, azon a csatornán, amely az agyi és gerincfolyadékot (liquor) szállítja. A gerincfolyadék gyûjtõmedencéjében, az 1-2 ágyékcsigolyánál kezdõdik, és a medulla oblongátába megy fel, majd innen a lelki hídon keresztül a koponya központjába (középsõ részébe)(Brahma barlangja), végül a fejtetõ csakrába lép ki. A Szusumna akkor lép mûködésbe, amikor mind az Ida mind a Pingala nyitva van. Ez a töltéssel rendelkezõ energia-folyadék ezután a gerincben felemelkedik, és mûködésbe hozza aktiválja az energia-központokat (csakrákat). Amikor eléri az agyat, felébreszti az alvó agysejteket.

Forrás:

https://sites.google.com/site/balazsrozalia/home/energia-aura-csakra-1/mi-a-ndi
http://hu.wikipedia.org/wiki/Pr%C3%A1nanadi

Kép:

http://atmans.co/images/45.jpg
 

 

 

 

Hirdetés


PARTNERÜNK

 

 

 

Médiapédia Patikapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia internetes tudástár kerékpáros tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése


PARTNERÜNK