Már 117 szócikk közül válogathatsz.

A Jógapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes jóga tudástár. Legyél Te is az Jógapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 

A pratjahára azt jelenti, hogy nem irányítjuk figyelmünket az érzékelés tárgyaira, így az érzékelés az eredeti állapotot veszi fel. (II 54.) Ez az érzékek uralása. (II 55.)  /Patandzsali/

 

A pratjahára az egyik leggyakrabban félreértelmezett tagja az Astanga Jógának. Az érzékek uralását sokan úgy képzelik el, mint extraszenzorális érzékelést, az érzékelés határainak extrém megnövelését vagy éppen az érzékszervek tökéletes kikapcsolását. A cél azonban éppen az érzékelés folyamatának tökéletes megértése kell legyen, nem pedig befolyásolása.

 

 

 

Az a gondolat, hogy a tapasztalati világ nem rajtunk kívül és tôlünk függetlenül létezik, alapvetô a hindu gondolkodásban. Ezt nevezik májának, káprázatnak, amely a megszabadulással szertefoszlik. Az anyagi világ képzete, a materializmus a Káli Juga, a „sötétség korszakának” világképe, ahogy jelen történelmi idôszakunkat nevezik. Fontos megértenünk, hogy a tapasztalati világ csupán egy kulturálisan programozott modell, amely megpróbálja rendezni benyomásainkat, és nem a megkérdôjelezhetetlen valóság.

 

Jóga Nidra

A Jóga Nidra, a jógikus mélyrelaxáció az egyik legismertebb és legkönnyebben megtanulható pratjahára gyakorlat. A megfelelô ellazulás után az érzékeszervek mentálisan irányíthatóvá válnak, tökéletesen pontos és éles érzékleteket leszünk képesek létrehozni. Gyakorlásával egyértelmûvé válik az elme teremtô képessége, azaz az élmények létrehozására való hajlama.

Az elme három legfontosabb álapota az éber tudat, az álomtudat és a mélyalvás tudat. A Jóga Nidra gyakorlásával jártasságot szerzünk egy köztes területen, melyre jellemzô az éber tudatosság, az álom teremtô képessége és a mélyalvás nyugalma. Úgy tartják, hogy a 30-40 perces mélyrelaxáció olyan pihentetô, mint 4 óra alvás. Természetesen éppúgy lehet a Jóga Nidrát pihenésre és stresszoldásra használni, mint a meditációt, azonban ezek valódi célja a tudatosság fejlesztése, önmagunk mûködésének megértése.

 

 

Forrás: Mandala Hatha jóga oktatóképzés – Jegyzet


A szócikkhez társított címkék:
pratjahara
Hirdetés


PARTNERÜNK

 

 

 

Médiapédia Patikapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia internetes tudástár kerékpáros tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése


PARTNERÜNK