Már 117 szócikk közül válogathatsz.

A Jógapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes jóga tudástár. Legyél Te is az Jógapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés
            
A Soham mantra jelentése szanszkritul: „Az vagyok”. Univerzális, vagy természetes mantrának is szokták nevezni, mivel a légzés ütemére történik a „so” és a „ham” tagok kiejtése. A „so” hang kiadása belégzésre történik, a „ham” pedig kilégzésre, tehát a légzés ritmusa adja az alapját.
A legegyszerűbb módja a légzés szabályozásának, az idegrendszer edzésének, és így a relaxált test és csendes tudat elérésének. Ezzel egyúttal a koncentrációs képesség is fejlődik.
A soham mantra folyamatos ismétlésével a hamsa szóvá változik, melynek jelentése hattyú. A hattyú szimbolikája rendkívül sokrétű, az advaita védánta filozófiájában: a hattyú, bár a vízben él, a tolla mégsem lesz soha vizes. Így a „megszabadult ember” is ebben az illuzórikus világban él, mégis teljesen érintetlen marad tőle.

Források:

http://www.swamij.com/soham-mantra.htm
http://vjai.com/post/52141211540/hamsa-or-swan-in-advaita-vedanta-hinduism
http://www.harekrsna.com/sun/features/02-09/features1288.htm

Kép forrása:

http://lasanteparlayurveda.wordpress.com/2013/04/04/le-mantra-soham/ 


A szócikkhez társított címkék:
soham
Hirdetés


PARTNERÜNK

 

 

 

Médiapédia Patikapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia internetes tudástár kerékpáros tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése


PARTNERÜNK