MPL-PostaPont-nyeremenyjatek
Már 117 szócikk közül válogathatsz.

A Jógapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes jóga tudástár. Legyél Te is az Jógapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


     

 

A szútra (szó szerint: öltés) az indiai kultúra rendszerezett (akár írásban, akár szájhagyománnyal terjedő) dokumentumainak alapegysége, tipikusan egy (rövid) versszak. Gyakran a szútrákból álló nagyobb műveket is szútrának nevezik, ilyen például a Jóga szútra vagy a Káma szútra. A legkorábbi szútrák a szertartások (kalpa) leírásai, ilyenek a R̥gveda, a Sāmaveda, a Yajurveda és az Atharvaveda mindegyikében találhatók. Ezek modern tárgyalását ld. például Frits Staal munkáiban. Az Upanishad korszak kiemelkedő munkája a Brahma szútra (Vedanta szútra). Miután a szútra-szerű összefoglalás elsődleges célja a tömör, a memorizálást segítő megfogalmazás, a szútrákhoz igen gazdag kommentáló/magyarázó irodalom (bhashya) kapcsolódik.

 

 

Jóga szútrák:

A Jóga szútrák legalább 1700 éve keletkezett, és 195 aforizmából (szútrából), vagyis bölcs kijelentésből áll. De mit tudsz Patanjaliról, ezeknek a verseknek az összeállítójáról?

Valójában senki sem tud túl sokat róla – azt sem tudjuk pontosan, mikor élt. Néhány jógagyakorló állítása szerint az időszámításunk előtti második században élt, és további fontos műveket komponált az ayurvédáról (az ősi indiai orvoslásról) valamint a szanszkrit nyelvtanról, akár valamiféle korabeli reneszánsz ember. Ezzel ellentétben a mai tudósok a szútrák nyelvezete és tanításai alapján a művet az időszámításunk szerinti második vagy harmadik századra datálják, az orvosi és nyelvtani tanulmányokat pedig más Patanjali nevű szerzőknek tudják be.

 

Akár a világ több hasonló spirituális hősének esetében, születésének története mitikus dimenziókat öltött. Egyik változat szerint azért, hogy jógát taníthasson a földön, egy kis kígyó képében zuhant le az égből, egyenesen édesanyja, a szűz Gonika ( aki maga is egy erőteljes jógini) felfele fordított tenyerébe (ez a gesztus anjaliként ismeretes). Ebben a változatban úgy ismerik, mint az ezerfejű kígyó-király, Shesa (Fennmaradó) vagy Ananta (Végtelen) inkarnációját, aki összetekeredve tartja Vishnu istent.

Manapság, a szupersztár jógaoktatók korában, akik saját magukról nevezik el jógaiskoláikat, furcsának találjuk, hogy ilyen kevés információ maradt fenn Patanjaliról. De a névtelenség igencsak jellemző volt az ősi India nagy bölcseire. Ők ugyanis felismerték, hogy tanításuk egy generációkon átívelő csoport együttműködésének eredménye, és elutasították a maguk érdemeinek elismerését, gyakran egy másik, idősebb mester tanításának tulajdonítva a sajátjukat.

 

 

 

Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Sz%C3%BAtra, http://aum.hu/ki-volt-patanjali/

 

Kép: http://cultura.culturamix.com/espiritualidade/o-atharva-veda

 

 

 

 

 

 


A szócikkhez társított címkék:
kalpa , szútra
Hirdetés
MPL-PostaPont-nyeremenyjatek


PARTNERÜNK

 

 

 

Médiapédia Patikapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia internetes tudástár kerékpáros tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése


PARTNERÜNK