Már 117 szócikk közül válogathatsz.

A Jógapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes jóga tudástár. Legyél Te is az Jógapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Uddijána bandha: gyomorszáji zár – teljes kilégzés után óvatosan húzd befelé és fölfelé a köldököt

 

Az Uddijána bandha kezdô változata a hasbeszívás gyakorlata, amely hasonló kivitelezésû, mégis kisé eltérô hatású gyakorlat. Érdemes elôször a hasbeszívás gyakorlásával állásban vagy sarokülésben elsajátítani a technikát, ami azonban ezen a módon végezve inkább krija, azaz tisztító eljárás.

 

A [hasbeszívás]? gyakorlata – Elsôsorban emésztési gondokra és a bélrendszer tisztítására hasznos krija gyakorlat, azonban ajánlható a medence szerveinek enrgetizálásra és a szexuális energia transzformálására is. Állásban vagy sarokülésben egyenes háttal dôlj elôre és támaszkodj nyújtott karral a térd fölött a combra. Végezz fújtató légzést (Kapala bátit, Basztrikát vagy [Tûzlégzés]?t), majd teljes kilégzés után összegörnyedve préselj ki minden levegôt a hasból. Ezután zárd mindhárom bandhát és egyenesítsd a gerincet, de fej maradjon mélyen elôrehajtva. Igyekezz minél mélyebbrôl, a medence területésrôl fölfelé és befelé szívni a hasat, kihasználva a kiegyenesedéskor keletkezett vákumot. Figyelj, hogy ne terheld a tüdôt, a vákum érzetének minél mélyebbre kell kerülnie. Haladó gyakorlók végezhetnek óvatos mozgásokat, átmaszírozva ezzel a belsô szerveket. Ilyen mozgás a haslebegtetés, amikor a hasbeszívást tartva gyorsan kilökjük a hasat, majd hagyjuk visszaszívódni; a nauli, amikor körzünk a köldökkel; állásban körözhetünk a farokcsonttal, ez segít a medence szerveinek és a vastagbél leszálló ágának energetizálásában. Amikor a légzéskintartás kezd kellemetlenné válni, újra összegörnyedve préselj rá a hasra, majd óvatosan engedd beáramlani a levegôt, anélkül, hogy a legkisebb feszültség keletkezne. Ismétel még kétszer a gyakorlatot, majd pihenj savászanában vagy Jógamudrában.

 

Az Uddijána bandha finomenergetikai gyakorlat, ezért leghelyesebb meditációs ülésben, egyenes háttal végezni. Végezz el három teljes jógalégzést, majd teljes kilégzés után, amit préselés és elôregörnyedés nélkül el tudsz érni, hajtsd kissé elôre a fejet és zárd mindhárom bandhát. Ezután óvatosan húzd ki magad és a köldök alatti területet egész finoman húzd befelé és kissé fölfelé, majd engedd magad teljesen belelazulni a tartásba. Az elsô kellemetlen érzetre finoman préselj rá annyira a hasra, hogy a keletkezett vákum megszûnjön és óvatosan, lassan lélegezz be. Figyelmeddel kövesd az áramlásokat a köldöktôl a homlokközpontig, majd kilégzésnél lefelé a test elülsô középsô vonalán. Pihenj néhány lélegzetvételnyit, majd ismételd meg a gyakorlatot még kétszer. A végén pihenj néhány percet savászanában vagy meditációs ülésben.

 

 

Hatásai: Tisztítja az érzékelést és a nádikat; segíti az elme korlátainak oldódását; energetikailag vitalizáló és erôsítô gyakorlat.


A szócikkhez társított címkék:
uddijána bandha
Hirdetés


PARTNERÜNK

 

 

 

Médiapédia Patikapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia internetes tudástár kerékpáros tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése


PARTNERÜNK