Már 117 szócikk közül válogathatsz.

A Jógapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes jóga tudástár. Legyél Te is az Jógapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


     

         Sri Tirumalai Krishnamacharya
(1888. november 18 – 1989 február 28.)

 

Sri Tirumalai Krishnamacharya a modern kor egyik leghíresebb guruja, gyakran emlegtetik a „modern jóga atyjaként” is . Az ő kezei több, világszerte is elismert jógamester került ki. B. K. S. Iyengar, [Sri K. Pattabhi Jois]?, [T. K.V. Desichakar]? és [B. N. S. Iyengar]? is Krishnamacsarja tanítványai voltak. Krisnamacsarja nem csak a hatha jóga tudomnyában mélyedt el, jól ismerte az ajurvédát és az indiai filozófiai rendszereket is.

Az 1920-as évek Krisnamacsarja sok látványos jógabemutatót tartott, hogy szélesebb körben népszerűsítse a jóga tudományát. A bemutatók alkalmával látványos, nehéz [ászanákat]? végzett, és mivel a tanítványai többnyire erős, fiatal fiúk voltak, a hatha jóga egy dinamikus és erőteljes formáját oktatta számukra. Később ebből alakult ki az astanga vinyásza jógairányzat. 1926-ban Krisnamacsarja híre eljutott a Mysore-i Maharadzsához is. A guru tudása lenyűgözte a Maharadzsát, aki anyagi támogatást nyújtott a jóga szélesebb körben való terjesztéséhez. Krisnamacsarja így jógaiskolát alapított a dél-indiai Mysore-ban, valamint több írása is megjelent a jógával kapcsolatban. 

1947-ben India függetlenedésével jelentősen megváltozott a jógaiskola helyzete. Az állami támogatás megszűnt, és Krisnamacsarja nem számíthatott a független India új politikusainak támogatására. Krisnamacsarja mindent megtett, hogy életben tartsa a jógaiskolát, de végül 1950 be kellett zárni az intézményt. Krisnamacsarja 1955-ben hagyta el Mysore-t és a közeli Bangalore-ba, majd Chennaiba költözött, ahol folytatta a jóga tanítását. 

Krisnamacsarja nem egy irányzatot oktatott a tanítványai számára, minden tanítványát személyre szabott módon, a gyakorló aktuális állapotához mérten tanította. Jógamesterként ismerték, de maga Krisnamacsarja élete végéig csak tanítványnak tekintette magát, aki folyamatosan tanul és kísérletezik.

96 éves korában medencetörést szenvedett, nem volt hajlandó műtétnek alávetni magát, inkább egy speciális, ágyban is végezhető gyakorlatsorral gyógyította magát. 101 éves korában, Chennaiban hunyt el.

 

Forrás:
Yoga Journal: Memories of a Master: http://www.yogajournal.com/wisdom/2590
A. G. Mohan: Krishnamacharya: His Life and Teachings (Shambala Publications, 2010.) 1-11. o.
Krisnamacsarja a wikipedia-org oldalon: http://en.wikipedia.org/wiki/Tirumalai_Krishnamacharya#cite_note-1
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hirdetés


PARTNERÜNK

 

 

 

Médiapédia Patikapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia internetes tudástár kerékpáros tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése


PARTNERÜNK