Már 117 szócikk közül válogathatsz.

A Jógapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes jóga tudástár. Legyél Te is az Jógapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A bandha gátat, zsilipet vagy kötést jelent. Olyan energetikai zárakat jelölnek, amelyek aktiválásával képessé válunk irányítani, transzformálni a pránát. Eleinte az izmok összeszorításával érheted el a kívánt hatást, később azonban már pusztán mentálisan is irányíthatod ôket.

 

A bandhákat legtöbbször légzésvisszatartással végezzük, bár megfigyelheted, hogy bizonyos testhelyzetekben a bandhák spontán is létrejönnek - ebben az esetben hozzájárulnak az ászana speciális hatásainak létrejöttében. Tökéletesen azonban csak akkor mûködnek, ha tudatosan, egyhegyû figyelemmel, légzés bent- vagy kinntartással végzed ôket, majd relaxációban megvárod, hogy a hatások kiteljesedjenek.

 

 

A bandháknak négy legismertebb fajtáját különböztetjük meg:

 

Mula Bandha - végbélizomzárás

Uddijána Bandha - rekeszizom-emelés

Dzsalandhara Bandha  - állzár

 

Maha Bandha - a három bandha egyidejű végrehajtása

 

Jótékony hatásai:

 

Mivel a bandhák eltorlaszolják és felduzzasztják a véráramot, oldásukkor friss vér áramlik az adott testrészbe, elsodorva a régi, elhalt sejteket. Mindez javítja valamennyi szerv működését és élénkíti a keringési rendszert.

A bandhák hatnak ezenkívül az agyközpontokra, valamint a nádikra és a csakrákra. Tisztítják az energiacsatornákat, oldják a blokádokat, fokozzák az energiaáramlást. Oldják a stresszt és az elme nyugtalanságát, belső egyensúlyt teremtenek.

 

Vigyázat! A bandhák gyakorlásához csak akkor kezdjünk hozzá, ha előtte hosszabb időn keresztül rendszeresen gyakoroltuk a megelőző szintek légzéstechnikáit.

 

 

 

Forrás:

Mandala Hatha jóga oktatóképzés – Jegyzet

http://www.yogaindailylife.org/esystem/yoga/hu/110000/bandhak

 

Kép:

http://yoga-shala.net/practice2.php?section_id=10&practice_id=19&lang=EN

 


A szócikkhez társított címkék:
bandha
Hirdetés


PARTNERÜNK

 

 

 

Médiapédia Patikapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia internetes tudástár kerékpáros tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése


PARTNERÜNK